OVER MNEMOSYNE (door Suzanna de Sitter)


NEDERLANDS  ∣   ENGLISH

Mnemosyne, een hedendaags fresco van Linda Overzee (1965)

Het is al weer wat jaren geleden dat we het fascinerende oeuvre van Linda Overzee voor het eerst zagen. Niet lang daarna bezochten we haar atelier in Den Haag voor een nadere kennismaking met de kunstenaar en haar werk. Op dat moment bestonden er nog geen concrete plannen voor het nieuwe gebouw voor Triodos op De Reehorst. Om Triodos toch vast kennis te laten maken met deze intrigerende manier van schilderen van Linda Overzee, werd voor Nieuweroord ‘Sirius’ aangekocht, een kunstwerk in fresco techniek. Deze arbeidsintensieve manier van fresco schilderen is eeuwenoud en wordt al millennia lang in allerlei culturen en op diverse continenten direct op het muuroppervlak aangebracht.

SIRIUS, 120 x 90 cm., fresco op linnen, © Overzee 2016

Linda Overzee’s fresco’s zijn echter zeer hedendaags en kunnen verplaatst worden net als schilderijen op doek. Organisch gevormde doeken zijn eerst in de fresco-techniek in laag over laag geschilderd met diverse minerale schatten als oker, Pruisisch blauw, ultramarijn en kobalt en het plantaardige indigo en daarna gemonteerd op speciaal gevormde panelen.
Met oude technieken en traditionele materialen als pure minerale pigmenten en kalk brengt Linda gedurende vele uren en dagen werken laag over laag aan. Tussen het schilderen door polijst en schuurt zij, daarmee delen weer geheel verwijderend. Met opzet laat Linda het oppervlak ‘craqueleren’, oxideren en eroderen en laat zo onderliggende lagen weer terugkomen en zich mengen met de oppervlakte-lagen om het gewenste totaalbeeld te verkrijgen. Zoals ze zelf zegt: “Je zou kunnen zeggen dat ik de beschouwer een metafoor biedt voor hun eigen vorming in laag op laag door gebeurtenissen in hun leven, onderweg toeval, imperfectie en onregelmatigheden omarmend.”


MNEMOSYNE, fresco op linnen gemonteerd op panelen, © Linda Overzee 2019

Met de titel ‘Mnemosyne’, de moeder van alle muzen, staat het kunstwerk symbool voor het geheugen en het bewustzijn, de bewustwording, de onzichtbare gelaagdheid die ons innerlijk kent. Mnemosyne verwijst naar het essentiële proces van transformatie en bewustwording, die de basis moet vormen van ieder verantwoordelijk werkproces en vooraf dient te gaan aan ons handelen. De fresco’s zo dichtbij de ramen en de glazen ingang van De Reehorst geven zowel een kans op de beleving van een doorlopende vloeiende verbinding met de omringende natuur op het landgoed als, dankzij het intrigerende en diffuus impressionistische beeld een uitnodiging voor een innerlijke reis en reflectie op de gelaagdheid van het menselijk bestaan en onze bijdrage op de aarde. Zowel bij het aanschouwen van het complete kunstwerk vanuit de hal of een blik van dichtbij in de vergaderruimtes, zal Mnemosyne ons laten mijmeren, ons vragen stellen en in het geheugen blijven hangen.

© Suzanna de Sitter, Kunstadviseur, 13 januari 2020.



About all commissioned work at Triodos De Reehorst






.